Laboratuvar Çalışmalarımız
Biyoloji:
Kan Testi: Uygulama; Lanset ile parmağımızdan aldığımız 3 damla kanı lam üzerine ayrı ayrı damlattık.
1.Kana anti – A serumu damlattık, çökelme gerçekleşiyorsa A grubu
2.Kana anti – B serumu damlattık, çökelme gerçekleşiyorsa B grubu
3.Kana anti – AB serumu damlattık, çökelme gerçekleşiyorsa Rh pozitif kan grubu olduğunu, hiçbirinde çökelme olmazsa 0 Rh negatif kan grubu olduğunu gözlemledik.
Kan grubunu bilmeyenler adına veya bilsek bile kendimiz testi yapmak suretiyle çok keyifli bir çalışmaydı.
Emeği geçen biyoloji dâhileri Melek Özdemir ve Ayşe Yurttaş öğretmenlerimize teşekkür ederiz.
Asit-Baz Deneyi; Uygulama; Mor lahana suyunu turnusol olarak kullandık ve tüplere limon, sirke, kola, mandalina suyu ve yoğurdu ayrı ayrı koyduk. Üzerine mor lahana suyu ekledik. Tüplerin kırmızıya boyandığını gözlemledik. Bu besinlerin “asitli” olduğunu öğrendik.Yine başka tüplere sıvı deterjan, çamaşır suyu ve amonyak koyup üzerine mor lahana suyumuzdan ilave ettik. Tüplerin mavi-yeşil renk aldığını gözlemledik. Bu bileşiklerin “bazik” olduğunu öğrendik. Meyvelerden üzüm, domates, elmanın da asitli olduğunu turnusol kâğıdını kırmızı yapmasından öğrendik. (Seda Akdağ, Aysu Karabey)
Kimya:
Sabun Yapıyoruz: Uygulama; Kostik kullanılacağı için havalandırılmış ortamda çalışılmalı. Sodyum hidroksit üzerine saf su ilave edilip karıştırınız. Bu karışımdan duman yükselebilir, bu normaldir. Beherin içine zeytinyağını aktarıp ısıtınız. 40° ye ulaşana kadar yağı ısıtın. İçine potas kostikli karışımı (sodyum hidroksitli) ekleyip el blenderı ile karıştırın. Macun kıvamını aldığında içine lavanta yağı veya esansı ekleyip kurumuş lavanta yapraklarını ekleyiniz. Kalıplara döktükten sonra 1 gün boyunca kıpırdatmadan bekletin. Nemsiz bir ortamda 1-2 ay bu şekilde muhafaza edin ve ardından dilediğiniz gibi kullanın. Sabun, yapımı zor gözükse de aslında doğru malzemelerle ve doğru araç gereçler kullanıldığında kolayca yapılabilecek bir üründür. BUNLARI ÖĞRENDİKTEN SONRA HEMEN KOLLARI SIVAYACAKSINIZ!
Doğal sabunlar, kullanıldığı bölgede hızlıca pH dengesini düzenlemede vücuda yardımcı oluyor. Bazı deri hastalıklarının hızlıca geçmesine destek veriyor. Saç köklerini güçlendiriyor, saç dökülmelerini engelliyor. Zeytinyağı sabunu gibi doğal yağlarla hazırlanan sabunlar, saçların da daha canlı ve ışıl ışıl olmasını sağlıyor. Lâvanta sabunu gibi rahatlatıcı özelliği bulunan sabunlar, ciltteki sivilcelenmelerinde azalmasını sağlıyor.
Fildişi Deneyi: Bu deney Bilim Fuarlarında sıkça yapılan eğlenceli ve görseli bol bir deneydir. Bu deneyi açık bir alanda gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.
Koruyucu gözlük, eldiven, önlük giyilmesine dikkat edilmelidir. Derece silindir içine 50 ml hidrojen peroksit %50 ekleyin. Ardından da 10 ml sıvı deterjan ekleyin.
Hidrojen peroksit-sıvı deterjan karışımının içerisine istediğiniz renkte gıda boyası ekleyin ve dereceli silindirdeki karışımı çalkalayarak eşit olarak karışmasını sağlayın.
Erlenmeyer içerisine 10 gr potasyum iyodür ve 10 ml saf su karıştırarak çözeltinin çözülmesini sağlayın. Potasyum iyodür tuzdur ve suda kolaylıkla çözülmektedir.
Hidrojen peroksit üzerine potasyum iyodür çözeltisini hızlıca dökün ve oradan uzaklaşın. Oluşacak reaksiyon sonucunda oksijen gazı açığa çıkacak ve neticesinde köpürme olacaktır.
Neslihan UZUNKAYA Kimya Öğretmeni
Fizik:
Seri&Paralel Elektrik Devreleri: Seri bağlı devre tek devreli ampule göre daha az parlaktır çünkü direnç arttığı için akım azalır. Bu devreye ampul eklendikçe direnç arttığı için parlaklık azalır. Paralel bağlı devrede ise ampul sayısı arttıkça parlaklık azalmaz. Bütün lambaların parlaklıkları aynıdır çünkü direnç azalır. Seri bağlı devrede her ampulün direncine göre gerilim uygulanır. Paralel bağlı devrede ise gerilim devrenin her yerinde aynıdır. Bir iletkenin direncini değiştirmek için kullanılan alete “reosta” denir. Bir nevi kısa devre diyebiliriz. Reostanın devredeki asıl amacı bir akımın akışını kesintiye uğratmadan bir devrenin elektrik direncini kontrol etmektir.
Fizik dersi laboratuvar uygulamamızda seri ve paralel bağlı devrelerde lamba parlaklığının nasıl değiştiğini gözlemledik. Yaptığımız bu deneyde ise reostanın devredeki amacını gözlemledik. Reostanın sürgüsünün yönünü değiştirerek devredeki direnci ayarladık.
Basınç Deneyi: Katı ve sıvılarda basınç ve basınç. kuvvetinin bağlı olduğu değişkenleri inceledik. Katıların şekillerine göre basınç değişimlerini, sıvıların basıncında kabın şeklinin önemli olmadığını gördük. Açık hava basıncının etkilerini gözlemledik. Akışkanların hızı ile basıncı arasındaki ilişkiyi gördük.