KENDİNİ TANI

KENDİNİ TANI

Uzun bir süreç olan YKS(Yükseköğretim kurumları sınavı) maratonundan sonra öğrencilerimiz, kritik bir dönemece; tercih dönemine gireceklerdir. Bu dönem kritik kararları da beraberinde getirdiği için bireylerin geleceğinde de olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. İyi bir tercih, iyi bir gelecek sağlayabileceği gibi, kötü bir tercih ise olumsuz bir gelecek sunabilir. Öğrencilerimizin aslında sahip olmaları gereken en önemli yeti; M.Ö 470 yıllarında yaşamış olan düşünür Sokrates’in Söylemiş olduğu kısa ama yeterince uzun bir anlama sahip olan ‘Kendini tanı’. sözüdür.
Ve maalesef öğrencilerimizde var olan en önemli problemlerden birisi de kendilerini yeterince iyi tanıyamamalarıdır. Kendini, yetenek ve eğilimlerini iyi bilen, dahası ne istediğini bilen, farkındalık düzeyi yüksek olan bir kişi ancak sağlıklı bir karar alabilir. Ve Sağlıklı bir gelecek yaşayabilir. Farkında olmaksızın yapılan her karar ve tercih diğerinden den yani(diğer bir gelecekten)vazgeçiş olacağı için olumsuz sonuçları beraberinde getirecektir.
Öğrencilerimizin bu önemli karar dönemecinde bilmeleri ve yapmaları gereken önemli hususlar bahsetmiş olduğumuz üzere kendini tanımaları, yetenek ve ilgilerinin farkında olmaları, bununla beraber, mesleklerin özelliklerini ve çalışma koşullarını avantaj ve dezavantajlarını araştırmaları, meslekler ve kişilikleri arasında bağlantı kurmaya çalışmaları gerekmektedir. Bu noktada bir uzmanından bilgi almak ve ailelerinde bizzat çocuklarına yardımcı olmaya çalışmaları gerekmektedir.
Unutmamak gerekir ki ebeveynler geleceğe sağlıklı bireyler yetiştirmeli, yardımcı olmalı, baskı yaratmaktan kaçınmalıdırlar. Bu noktada anne ve babanın hayalindeki mesleğe değil, bizzat çocuklarımızın hayal ve hedefindeki mesleğe ulaşmaları doğrultusunda yardımcı olunmalıdır. Fakat bununla beraber, seçilecek olan her mesleği iyi bir şekilde araştırmalı, çalışma koşullarını ve sahip olunması gereken nitelikleri de beraberinde taşıyıp taşınılmadığı gelecekteki iş olanakları bilinip tercih yapılmalıdır. Örneğin eğitim fakültelerinin bazı bölümlerindeki ihtiyaç fazlalığından dolayı şu an çok az alım yapılabilmektedir. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle yapılan tercih değil, aile, çocuğunuz ve bir uzman işbirliği içerisinde yapılacak olan tercih sağlıklı ve güven verici olacaktır.
Malum günümüzde üniversiteyi bitiren öğrencilerimizin çoğunda yaşanan işsizlik problemleri ve bitirdikleri bölümden memnun olmama gibi durumlar yaşanırken, yanlış kararlar alınmasından kaçınılmalı, mesela sırf bir fakülteye yerleşebilmek adına kendisine ve kişiliğine uygun olmayan bölümler tercih edilmemelidir.
Unutmamak gerekir ki; atılan her adım ister bir lise kapısı olsun, ister bir üniversite, muhakkak beraberinde sonraki adımı getireceği için dikkatli davranılmalı, gençlerle konuşulmalı, onlara güvenmeli ve güven sağlamalıdır. Kendilerini ve beraberinde geleceklerini tanımalarına yardımcı olunmalıdır. Kendini tanımak iyi bir geleceğe sahip olmaktır. Tüm öğrencilerimizin sağlıklı bir geleceğe sahip olması dileğiyle.. Seda SÖNMEZ

Related Posts

NARSİST BİREY

Zaman hızla akıp giden bir kavramdır. Bu zaman içerisinde amacımız, içinde yaşadığımız toplumun bir parçası…Devamı

FİZİK ÖTESİ

F= M.A Günlük hayatımızda dış görünümü tarif eden Fizik kelimesinin etimolojisine baktığımızda, doğa bilimlerinin genel…Devamı

TARİHİ DERS

Öğrencilerimizden İlginç Cevaplar: Sınav bir çok öğrencinin korkulu rüyası olabiliyor. Ancak sınav günü gelip çattığında…Devamı

GENÇ KALEMLER 18

Sevgili Genç Adım; 12. Sınıfım ve daha yeni taşındığım bir şehirden memleketim Samsun’a geldim. Bu…Devamı
×