12 Adımda Verimli Ders Çalışma
1. Adım: KARAR VERİN :Verimli ders çalışmaya başlamanın ilk ve en önemli adımı ders çalışmaya karar vermektir.
2. Adım: DERS ÇALIŞMA AMACINIZI BELİRLEYİN: Ders başına oturmadan önce neden ders çalışmanız gerektiğini ve bu dersin size ne katacağını belirleyin. Ders çalışma amacınızı belirlemeden ders çalışmaya başlamanız çabuk sıkılmanıza sebep olabilir. Ders çalışmanızı devam ettirmenizi güçleştirebilir.
3. Adım: PROGRAM YAPMAYI UNUTMAYIN: Ders çalışmadan önce program yapmayı unutmayın. Hangi saatte ne yapacağınızı önceden belirlemeniz derse başladığınızda işinizi kolaylaştıracaktır. Program dâhilinde ilerlemek verimi arttıracak ve gerçek performansınızı ortaya koymanızı sağlayacaktır.
4. Adım: ZAMANINIZI DOĞRU PLANLAYIN: Program yapmaya başlamadan önce hangi saatler aralığında daha rahat çalışacağınızı belirleyin. Daha sonra çalışmak istediğiniz konunun ne kadar zaman alacağını hesaplayın ve zamanınızı buna göre plânlayın. Ve en fazla verim alacağınızı düşündüğünüz saatlerde ders çalışmayı plânlamanız faydalı olacaktır.
5. Adım: ÇALIŞMA ORTAMINIZI DÜZENLEYİN: Ders çalışma ortamınızın sade ve sessiz olması veriminizi daha da arttıracaktır. Dikkatinizi dağıtacak afiş, görsel, poster, resim vb. gibi şeyleri çalışma odanızdan uzaklaştırın. Odanızın ısısının çok yüksek ve çok düşük olmamasına dikkat edin.
6. Adım: NOT TUTUN: Özellikle girdiğiniz derslerde not almayı ihmal etmeyin. Not aldığınızda kısa ve anlaşılır, hatırlatıcı ifadeler yazmayı seçin. Özellikle unutacağınız kısımları düşündüğünüz kısımları not alarak, tekrar etmeyi unutmayın.
7. Adım: TEKRAR YAPMAYI UNUTMAYIN: Sevgili öğrenciler yapılan araştırmalara göre insanlar öğrendiklerinin %80’ini unutmaktadır. Öğrendiğimiz bilgilerini kalıcılığını arttırabilmek için bu bilgileri tekrar gerektiğini unutmayalım. Belirli aralıklarla yapılan tekrarlar bilgilerin öğrenilmesi açısından size yardımcı olacaktır.
8. Adım: VERİMLİ DERS ÇALIŞMAYI ENGELLEYEN ETMENLERİ ORTADAN KALDIRIN: Özellikle çalışma odanızda sizlerin algısını, dikkatini dağıtan etmenleri ortadan kaldırın. TV, telefon, bilgisayar, tablet gibi dikkatinizi dağıtacak âletlerin çalışma odanızda olmamasına dikkat edin.
9. Adım: HEDEF BELİRLEYİN: Sınava hazırlık sürecinde derslerde başarılı olmanın en önemli kısmı kendinize hedef koymanızdır. Ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler ile amacınıza ulaşabileceğinizi unutmadan, ilgi ve yeteneklerinizi göz önünde tutarak kendinize uygun hedefler oluşturun. Ve hedeflerinizi hatırlamayı unutmayın.
10. Adım: ERTELEME, ÜŞENME, VAZGEÇME: Masa başında oturma, ders çalışma süreçlerinin en önemli kısmı ertelemeden zaman plânına uygun hareket etmektir. Ertelenen her ders konusunun birikerek daha sonra önünüze sorun olarak çıkacağını unutmayın. Ve ders çalışma süresince kendinize olan inancınızı kaybetmeyin.
11. Adım: KENDİNİZİ TANIYIN VE ONA GÖRE PLAN YAPIN: Sevgili öğrenciler hangi saatte daha verimli ders çalıştığınızı belirleyin. Verim alacağınız saatleri belirledikten sonra, nasıl ders çalışmanız gerektiğini düşünün. 50 dk. ders ve 10 dk. ara vermenin size uygun olup olmadığına bakın. Plân ve programınızı bu doğrultuda yapın ve derse başlayın.
12. Adım: GENEL ÖNERİLER: En sevdiğiniz dersten çalışmaya başlamanız ders çalışma sürecine alışmanızı kolaylaştıracaktır. Zorlandığınız ve yapmakta zorlandığınız derslere peş peşe çalışmak sizin için yararlı olmayacaktır. Programınızı bir sayısal bir sözel ders sırasıyla oluşturmanız sizin için faydalı olacaktır.
Plânlı ve programlı ders çalışmak kadar uyku düzeni de bu süreçte önemlidir. Günlük uyuma saatlerimize
dikkat ederek, uykusuz kalmamaya özen göstererek ders çalışmamız daha sağlıklı olacaktır. Psikolojik Danışman Rehber Öğretmen Buse UZUNKAYA